Üdvözöllek Vendég!
Szombat, 2024/Június/22, 14:12:02
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

Honlap-menü

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Belépés

Keresés

Barátaink:

Péter tagadásának jövendölése

Péter tagadásának jövendölése

 

Az utolsó vacsora végén a tanítványok zsoltárokat énekelnek, majd Jézussal kimennek az Olajfák hegyére, ahol Jézus ismét az eljövendő eseményekről beszél, de most nem a saját szenvedéséről, hanem a tanítványok magatartásáról amiatt, ami reá vár. Jézus  megmondja  a  tanítványoknak,  hogy  megbotránkoznak rajta, sőt, Zakariás könyvének, messiási jövendölését, a 13. fejezet 7. versét idézi.

De már ott a bátorítás a következő mondatban: feltámadásom után, előttetek megyek Galileába. Lk evangéliumában Jézus Péternek mondja szavait: Simon, Simon, a sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát. De már itt is ott van a biztatás, hogy: imádkoztam érted. Vagyis, Jézus már előre tudja, hogy a tanítványok pánikba fognak esni, és félelmükben szétfutnak majd.

Nem rója fel nekik majdani gyengeségeiket, hanem Péter hitét, önbizalmát erősíti, reménnyel tölti el, amikor kijelenti: "amikor megtérsz, te fogod testvéreidet megerősíteni." A tanítványok ugyan, Jézus tanítványai, tőle tanultak, vele éltek, de még nem megtért emberek. A megtérés bennük valószínűleg akkor születik meg, miután hírét veszik Jézus feltámadásának.
Jn leírásában, Jézus Péter kérdésére válaszol, és azt mondja: "ahova most megyek, oda nem jöhetsz velem, de később  követni  fogsz." Egyrészt, Jézus utal saját szenvedésére, és kereszthalálára, másrészt kijelenti, hogy Péterre is ugyanez a sors vár.

Ez az igerész mind a négy evangéliumban Péter személyét emeli ki. Mivel az evangéliumok jóval később keletkeztek, ezért valószínűleg, ennél az eseménynél azért került Péter előtérbe, mert nem sokkal ezelőtt Jézus, Pétert helyezte a tanítványok vezetőjévé, és fontos szerepet szánt neki az elkövetkezendő időszakra, melyet a több tanítvány is elfogadott.

Nem csak Péter, hanem a többiek is fogadkoztak, hogy a végsőkig kitartanak Jézus mellett. Péter igencsak erősen fogadkozik, hogy a börtönbe, a halálba is követi Jézust.

Jézus tudja, hogy mindez Péter számára is be fog következni, de most még nemhogy nincs itt az ideje, de Péter is félelemmel, bizonytalansággal van tele. Ezért kénytelen Jézus megmondani neki az erősködése miatt, hogy mire a kakas szól, háromszor is megtagadja őt. Péter, Jézus e kijelentését, nemcsak képtelen elfogadni, de nem is igazán érti.

Csak azután válik számára világossá Jézus irgalma és szeretete e kijelentésben, amikor valóban megtér, és megerősíti testvéreit. Ugyanis, ha Jézus nem mondja meg Péternek, hogy mit fog belőle előhozni a félelem, és nem mondja meg neki, hogy mit fog tenni, ha majd megtér, akkor Péter nem tudná feldolgozni magában azt a fájdalmat, amit Jézus megtagadásakor majdan átél. A bűnbánat és bűntudat pedig olyan mélyen magával ragadná őt, hogy akár Júdás sorsára is juttathatná, aki a későbbiek során, önkezével vetett véget életének.

Jézus ezért, kijelentésével egyrészt, Péter hevességét igyekszik csillapítani, másrészt meg akarja óvni őt, és a többi apostolt attól a tragédiától, melyet Jézus szenvedése és kereszthalála révén, az apostolokban, értetlenségük okozhat. Nem véletlen tehát, hogy Jézus ezt megelőzően, többször említette apostolainak a Reá váró eseményeket, mert tanítványait komolyan fel kellett készítenie erre, és Pétert készítette fel arra, hogy a Lélek által majd megerősítse testvéreit, és mindannyian meg tudjanak maradni Jézusban.