Üdvözöllek Vendég!
Szombat, 2024/Június/22, 14:42:01
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

Honlap-menü

Statisztika


Online összesen: 2
Vendégek: 1
Felhasználók: 1
Csabi

Belépés

Keresés

Barátaink:

Jézus anyjának dicsérete

Jézus anyjának dicsérete

 

Jézus tanítása rendszeresen nagy tömeget vonzott. Az emberek szívesen hallgatták őt, nem véletlenül mondták Jézusról, hogy úgy tanít, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudók.

Talán, éppen emiatt fakadt ki a tömegben az az asszony, aki Máriát dicsérte, mert úgy gondolta, hogy az az anya, akinek ilyen fia van, mint Jézus, csak boldog lehet.

Egy ilyen megjegyzés biztosan megmelengeti egy édesanya szívét, habár, Jézus anyja valószínűleg nem volt jelen ezen az eseményen, így nem hallhatta az őt magasztaló szavakat.

Jézus azonban elhárítja az anyját ért dicséretet, és azt mondja, hát még milyen boldogok, akik hallgatják az Isten szavát, és megtartják azt. Vagyis, nem a test és vér, a vérkötelék erejétől függ az ember boldogsága, hanem Isten Igéjének befogadásától.

Az emberek alapvetően azt értik boldogság alatt, hogy megvan mindenük, nincs veszekedés, hanem egyetértés van, jól érzik magukat, és nem kell szomorkodniuk semmi miatt. Amikor örülhetnek, nevethetnek, akkor boldogok.

Ezzel szemben Jézus azokat nevezi boldogoknak, akik Isten Igéjéből táplálkoznak, a szerint élnek. Jézus nem a vallásról, vallásoskodásról beszél, hanem arról az erkölcsi magatartásról, amelyre Isten minden embert teremtett. Az erkölcsi törvény, amelyhez minden embernek igazodnia kellene, nem csak arról szól, hogy mi helyes, és mi nem az erkölcs területén, hanem annak gyümölcseiről is. Nyilván, aki csak azért tart be egy törvényt, mert annak megszegése büntetést von maga után, nem hozhatja meg ugyanazt a gyümölcsöt, mint annak, aki szívvel –lélekkel él a törvény szerint.

Az ilyen ember számára az Isten tanításának befogadása és megtartása megtermi a belső béke, az isteni gondviselésbe vetett bizalom örömét, akkor is képes bízni Isten iránta való hűségében, amikor a világ a legkegyetlenebb módon próbálja letéríteni őt az igaz útról.

Óriási különbség van aközött a boldogság között, amit Jézus kínál fel az embereknek, és amit a világ. A világ azt mondja: csak akkor leszel boldog, ha minden a tied lesz, amire csak vágysz. Szerezd meg! Legyen hatalmad, legyen tied a világ minden gazdagsága. A világ csak olyan dolgokat képes felkínálni az embernek, és boldogsággal kecsegtetni, ami mulandó, ami elveszhet, tönkre mehet, elrabolhatnak. Ha a boldogság tárgyai ilyen könnyen elveszthetőek, akkor az így szerzett boldogság is pillanatok alatt elenyészik.

Jézus pedig olyan boldogságot kínál követőinek, amely Isten tanítása által születik meg az emberben, amit sem katasztrófa, sem tolvaj nem képes elvenni, arról csak lemondani lehet.

Jézusnak, az anyját dicsérő asszony szavaira való reagálásának nem az volt a célja, hogy Mária anyai szerepét lekicsinyelje; hiszen nála jobban senki nem tudja, hogy ki az ő édesanyja. Sokkal inkább arra akarja felhívni a figyelmet, hogy minden anya és gyermeke akkor lenne a legboldogabb, ha nem a vérkötelékben, hanem Isten Igéjében, Isten szeretetében keresnék boldogságuk igazi gyökerét, értelmét. Vagyis az édesanyák erre tanítanák gyermeküket, és erről tennének tanúbizonyságot nekik, buzdítva ezzel is őket, az Istennek tetsző élet vállalására.