Üdvözöllek Vendég!
Szombat, 2024/Június/22, 14:52:07
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

Honlap-menü

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Belépés

Keresés

Barátaink:

Apostolok küldetése; Jézus mennybemenetele

Az apostolok küldetése;
Jézus mennybemenetele

 

Az evangéliumi igerészek és az Apostolok cselekedetei vonatkozó része ugyan egyazon időszakot ölel át, mégsem egyetlen eseményt. Mindezek a feltámadást követő 40 napon belül történnek, míg Jézus mennybemenetele be nem következik. Jézus még egyszer elmagyarázza tanítványainak azokat a tartalmakat a tanításából, melyek legfőképpen a Messiás szenvedéséről, haláláról és feltámadásáról szólnak.
 
Jézus felkészíti a tanítványokat a Szentlélek befogadására, ezért felszólítja őket, hogy amíg ez meg nem történik, ne hagyják el a várost. Ennek oka nem az, hogy a Szentlélek csak Jeruzsálemben töltheti be őket, hiszen a szél is ott fúj, ahol akar, hanem, hogy az apostolok cselekedeteiket ne a maguk erejéből vigyék végbe, hanem a Szentlélek vezetésével, erejével. Erre pedig a Szentlélektől való teljes betöltekezés által válnak alkalmassá.

Jézus párhuzamot vont János általi vízzel való keresztelés és a Szentlélekkel történő keresztség között. János a vízzel való megtisztítással a bűnbánat keresztségét adta, a bűntől való megtisztulást segítette, de a Szentlélek az örök tüzet, az Isten Igéjével való betöltekezést, eggyé válást szimbolizálja.
 
Ehhez már teljes odaadottság szükséges. A tanítványoknak is képessé kellett válniuk a Szentlélek befogadására. Erre kellett várakozniuk az apostoloknak. Az apostolok még mindig nem értik Jézus messiási küldetését, és az Apostolok Cselekedetei leírása szerint, most is azt kérdezik tőle, hogy most állítod helyre Izraelt?

Még mindig földi értelemben gondolkodnak, de Jézus nem rója fel nekik értetlenségüket, hogy hiába tanította őket több mint 3 éven át; csupán annyit jegyez meg, hogy nem az ő dolguk érteni, hogy minek mikor van itt az ideje. Ezt csak az Atya tudja, ám az apostolok majd a rájuk szálló Szentlélek hatására Jézus tanúi lesznek nemcsak Jeruzsálemben, hanem az egész földön.

Megbízta őket arra a küldetésre, melyet majd a Szentlélekkel való betöltekezés után be kell teljesíteniük. Az apostolok miután eltelnek majd a Szentlélekkel, hirdetik majd az Evangéliumot, ördögöt űznek, betegeket gyógyítanak, ha mérget isznak, nem árt nekik, és kígyót vehetnek a kezükbe. Utóbbiak mind fizikai, mind szellemi értelemben is felfoghatóak.

Márk ugyan nem említi, hogy mindezeket a Szentlélekkel történő betöltekezés után cselekszik meg, de amíg ez meg nem történik, nem is lennének képesek mindezeket véghezvinni. Nem is indultak el addig az apostolok a küldetésükre. Jézus 40 napig velük volt, az azt követő hátralévő pár napot pedig várakozással töltötték. 

Szintén ez alatt a 40 nap alatt mondta Jézus az apostoloknak feladatukként, hogy hirdessék a világnak az örömhírt, és aki hisz és megkeresztelkedik az üdvözül, aki pedig nem hisz, az elkárhozik. Tehát, aki hisz és megkeresztelkedik, és nem fordítva, mint ahogy nem az kárhozik el, aki nem keresztelkedik meg, hanem, aki nem hisz.

Vagyis fontosabb a hit. A hit által kell az emberben  megszületnie annak a vágynak, hogy megkeresztelkedjék. Tehát, nem a keresztség által születik meg a hit, hanem a hit által születik meg a keresztség az emberben, ami egy olyan spirituális esemény, amely végül az ember és Isten kapcsolatára helyezi rá a pecsétet.

Kereszteljétek meg őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevére. - mondja Jézus Mt evangéliumában. Nevére és nem a nevében. Ez nagyon fontos különbség, ugyanis a kettő nem ugyanazt jelenti. A katolikus jegyzet nagyon pontosan meghatározza ezt.
 
Valakinek a nevére keresztelni nem azonos a valakinek a nevében való kereszteléssel. Ez utóbbi azt fejezi ki, hogy valakinek a tekintélyével hajtom végre a keresztelést, míg az előbbi azt jelenti, hogy valakinek szentelek valakit. A keresztség által a Szentháromság tulajdona és védettje lesz a megkeresztelt. Vagyis az Isten a nevére veszi a keresztséget vállaló gyermekét.

Jézus mennybe megy

Ezután vitte el Jézus az apostolokat Lk szerint Betánia közelébe, ahol megáldotta őket, majd a mennybe emelkedett. Az Apostolok Cselekedetei beszámol két angyal megjelenéséről Jézus mennybemenetele után, és Krisztus második eljöveteléről szólnak. Jézus ugyan, már ekkor, a mennybemenetele előtt az apostolokra árasztotta Szentlelkét, de az igazi betöltekezés még csak ezek után, 10 nap múlva következett be számukra.