Üdvözöllek Vendég!
Szombat, 2024/Június/22, 12:47:00
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

Honlap-menü

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Belépés

Keresés

Barátaink:

A legfőbb parancs

A legfőbb parancs

 

Ez az igerész a legfőbb parancsról szól, melyet Mózes kapott Istentől a Tíz parancsolatban. Miután Jézus elhallgattatta a szadduceusokat a Feltámadás kérdésére adott válaszával, a farizeusok próbálkoztak újabb kérdéssel, és egyikük a legfőbb parancsot firtatta. Bár, a farizeus csak egy választ várt, Jézus nemcsak az Isten szeretetéről szóló parancsot idézi, hanem ugyanilyen súlyt ad a másodiknak is, mely a felebaráti szeretetről szól (Mtörv 6, 5 és Lev 19, 18). Ugyanakkor mégis különbséget tesz az Isten szeretete és a felebaráti szeretet között azáltal, hogy azt mondja, a második hasonló. Másképp kell szeretni az Istent, és másképp a felebarátot. Mindegyiknek a maga helyén meg kell adni a módját, a formáját. A törvény is eszerint fogalmaz.

Érdekes, hogy míg Mt és Mk leírásában a farizeus teszi fel a kérdést, és Jézus idézi a Törvényt, Lk esetében épp fordított a helyzet, Jézus kérdez vissza, és az írástudó válaszol a Törvénnyel. A 3 leírás közül Mk-é a legrészletesebb, ugyanakkor mindhárom igerész jelentősen eltér egymástól.

Mk esetében, miután Jézus válaszol, az írástudó nemcsak helyesli, hanem mindjárt meg is magyarázza, hogy miért helyes Jézus válasza. Vagyis, egy kisebb párbeszéd alakul ki Jézus és a farizeus között. Jézus tehát, nem vette egy kalap alá az összes farizeust, hanem értékelte, ha nyitottságot tapasztalt, mint ahogy Mk leírásában is megdicséri a jó beszédért az írástudót. Lk-nál is hasonló biztatás, bátorítás hangzik el tőle, miután a farizeus a törvényt idézi válaszként Jézus kérdésére, ő pedig biztatja, hogy „Tégy így, és élni fogsz!

Mt azonban tömören csak a törvényt idézi vissza, mindenfajta körítés, magyarázat nélkül. Bár, ebben az igerészben Jézus kihangsúlyozza, hogy ezen a két parancson alapszik a Törvény és a Próféták. Tehát, e két parancs a legfontosabb. Valójában, ha az emberek e két törvényt betartanák, nem lenne szükségük  újabb  törvényekre. Mint, ahogy 613 parancsolatot számláltak meg a zsidók a mózesi törvényhozásban. Jézus azonban nem ezek mindegyikére gondolt, hanem arra a 10-re, melyet a zsidók Istentől a két kőtáblán kaptak, és ebből is kiemelte az Isten szeretetét és a felebaráti szeretetet, melyek nélkül az ember élete, fejlődése a Földön elképzelhetetlen.