Üdvözöllek Vendég!
Szombat, 2024/Június/22, 13:10:42
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

Honlap-menü

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Belépés

Keresés

Barátaink:

Asszonyok Jézus kíséretében

Asszonyok Jézus kíséretében

Jézust küldetése során sok asszony is követte, támogatta. Ők leginkább személye miatt kötődtek hozzá, sokat jelentett számukra, hogy van valaki a férfiak között, aki őket is emberszámba veszi, és nem tekinti másodrendű embereknek. Ezen sokszor a tanítványok is megbotránkoztak, és kifakadtak Jézus előtt. Ugyanakkor a zsidók törvényét Jézus sem tudta teljesen megkerülni, így nem vehette be tanítványai körébe a nőket, és nem küldhette őket szét kettesével apostolkodni sem, mint a férfi tanítványait, mert nem hallgattak volna rájuk az emberek. A nők jelen lehettek a zsinagógákban, természetesen szigorúan elválasztva a férfiaktól, de nem tartoztak a zsinagóga nyilvántartott tagjai sorába, nem taníthattak, nem szólalhattak fel.

Ezért érthető a nők rokonszenve Jézus iránt, aki egészen más szemmel tekintett rájuk, mint a férfiak általában, ugyanakkor elfogadták azt is, hogy Jézusnak figyelembe kellett vennie a lehetőségeit a társadalmi berendezkedés miatt, amivel, ha túlságosan szembehelyezkedik, a küldetését, és tanítványainak munkáját veszélyeztetheti. Még így férfi testben is nagyon nehéz az a feladat, amit véghez kell vinnie, hát még milyen lehetetlenné válna, ha nőkre bízná. Nem tehetett mást, el kellett fogadnia bizonyos korlátokat.

Ugyanakkor, Jézus nagyon is tisztában volt vele, hogy a nőknek mennyire fontos szerepük van egy társadalom lelki életében. Ugyanis a női lelkület képes megnyitni leginkább az emberi szívet a misztikum, a hit és így Isten felé. Bár, igazából nem létezik női- vagy férfiúi lelkület, csak a földi, anyagvilágban van ilyen módon elválasztva.

Van lágyabb, könnyedebb energia, és van durvább, erősebb minőségű energia, de mindkét energia tulajdonságait magában foglalja minden ember, és mindkét energiafolyamnak megvan a maga szerepe minden emberben. A lágyabb, könnyedebb energiákat nevezzük itt a földön női energiának, ez vezet minden embert a hit, Isten felé, a másik a nehezebb, erősebb energiafolyamot nevezzük a férfiúi energiának, melynek horgonyzó feladata van. Egyetlen ember sem létezik, hogy csak női vagy csak férfiúi energia lenne benne. Mindkét erőre szükség van ahhoz, hogy az ember a maga feladatát be tudja tölteni itt a földön.

Különbség van azonban Jézus férfi ill. női követői között atekintetben, hogy míg a férfiakat a Jézus által képviselt eszme képes megszólítani, a nőket Jézus személye, embersége vonzza. Jézus azonban jobban szeretné, ha a nők is eszmékben gondolkodnának, mert egy eszmét befogadva könnyebb az átmenet a feladatokban való gondolkodásba, mint személyben való gondolkodásról, mert ahhoz, hogy rálássunk a feladatra, előbb az eszmét kell tudni megfogalmazni.

Több asszony azért követte Jézust, mert meggyógyította, vagy gonosz lelkektől szabadította meg. De ahhoz, hogy valódi változás történhessen lelki életükben, azt Jézustól kellett megtanulniuk, és tettekké váltani életükben. Vagyis, egy radikális szemléletváltozásra van szükségük.

Az asszonyok között többen voltak, akik vagyonukkal támogatták Jézus tevékenységét. Jézusról ismert, hogy gazdasági csodát is véghezvitt, mint például a kenyérszaporítás, mégpedig nem is egyszer, amelyeken több ezer embernek adott kenyeret és halat. Ugyanakkor nem lehet egy közösség működését gazdasági csodákra alapozni. Az embereknek a maguk erejéből kell megteremteniük életükhöz a feltételeket. Nem alapozhatnak arra, hogy Jézus majd minden alkalommal csodát tesz, valahányszor az embereknek szükségük van valamire. A tanítványok is pénzért vették meg, amire szükségük volt, gondoskodtak ellátásukról, ill. ebből segítették a legszegényebbeket is, de maga Jézus nem kezelte a pénzt.

Tehát, inkább hála, személyes érzelmeik motiválták az asszonyokat Jézus és a tanítványok működésének támogatására, és ez az erős érzelmi kötődés a későbbiekben is megmutatkozik például a golgota és a feltámadást követő események folyamán. Ők voltak ott a keresztnél, és ők vitték meg elsőként a hírt Jézus feltámadásáról a tanítványoknak. Látszólag, olyanok voltak, mintha csak Jézus rajongói lennének, valójában tanítványok lettek ők is, és fontos támaszai a tizenkettőnek a nehéz napokban, még ha eleinte nem is hittek nekik. De a feltámadást követően, ők is más szemléletre jutottak.