Üdvözöllek Vendég!
Szombat, 2024/Június/22, 12:58:35
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

Honlap-menü

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Belépés

Keresés

Barátaink:

János 15, 18-27

A Világ gyűlölete

 

A Világ gyűlölete nem a világ gyűlöléséről szól, hanem azokról, akiket a világ gyűlöl azért, mert nem fogadják el a világ rendjét. Többet, mást akarnak.

Jézus felbolygatta ezt a rendet, tanításával rámutatott arra, hogy az élet több mint a világ, az ember több mint hús-vér test, és ezért többre is hivatott. Jézus nemcsak felkapcsolta a villanyt, hogy világosságot gyújtson, hanem azt is megmutatta, hogyan lehet, és kell a fényben élni, létezni, hogyan lehet ezt a világosságot megőrizni? Nemcsak elmagyarázta, hanem elénk is élte. Példát mutatott.

Az Isten Fia egy olyan világba jött el, ahol az emberek mind valamilyen ember által létrehozott hatalomnak engedelmeskednek, ahol ember uralkodik emberen, ember embernek farkasa. Az ilyen világ hatalmasai legyenek bármilyen magas pozícióban, nem szeretik, ha valaki az általuk teremtett rendet felborítja. Jézus pedig megbolygatta a darázsfészket, és a darazsak rossz néven vették ezt.

Aki a sötétben szeret élni, és másokat is sötétben akar tartani; nem szereti a fényt, mert napvilágra jutnak sötét titkai, lelepleződik, és megroggyan hatalma, melyet csak a sötétség által képes fenntartani. Ugyanakkor hamis csillogással kápráztat, azt állítva róla, hogy ez az igazi fény, ez a világosság a teljesség, a csúcs.

Ezért, amikor Jézus rámutatott hamisságukra, gyűlölték őt, és mindent elkövettek azért, hogy megszabaduljanak tőle. Ugyanez a sors vár azokra is, akik Jézust követik, mert ha Jézust gyűlölték világossága miatt, gyűlölni fogják azokat is, akik az Ő útján járnak. Nem lehet a tanítványok sorsa sem más, mint a mesteré. A tanítványok szem- és fültanúi voltak annak, miként bántak a hatalom emberei, és a hatalom által megtévesztett emberek Jézussal. 

Jézus előre elmondta nekik ezeket, sőt elmondta: „Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak.” Akik pedig, Jézus tanítását megtartották, azok az ő tanításaikat is meg fogják tartani. De ezek vannak kevesebben. Ezért mondja Jézus, ha én nem jöttem volna, és nem tanítottam volna őket, és nem látták volna azokat a csodákat, melyeket csak az Isten Fia vihet végbe, akkor nem lenne bűnük. De mert látták, és mégsem voltak hajlandóak szívükbe vésni a Világosság Üdvözítő Igéjét, így megmarad bűnük. 

Az Isten mindenkinek a legjobbat akarja, és mégis vannak, akik ezen örök és boldogító értékeket dühödten vetik el maguktól, és nem hallgatnak a  józan észre. Noha semmi okuk nincs a gyűlöletre, inkább örülniük kellene. Ok nélküli tehát gyűlöletük. Jézus a Zsoltárokból idéz, amikor a világ ok nélküli gyűlöletére utal:

Többen vannak, mint fejemen a hajszál, akik ok nélkül gyűlölnek. Akik jogtalanul bántalmaznak, erősebbek, mint tagjaim. [Amit el sem vettem, azt kell visszaadnom.]” (Zsolt. 69, 5)

Amikor Jézus ebben az igerészben a Törvényt említi, nem Mózes törvényéről beszél, hanem a Prófétákról, jelen esetben Dávid zsoltáráról van szó. Dávid a zsoltáraiban több jövendölést is megénekelt a Messiásról, melyeket Jézus idézett, vagy utaltak sorsára. Ilyen profetikus az említett idézet is. Ok nélküli a gyűlölet, hiszen, akik Jézust támadták, végig Istenre hivatkoztak, arra, hogy az Atyát védték. Immár erre nem hivatkozhatnak, hiszen azt támadták, akit az Atya küldött, így aki Jézust támadta, az Atyát támadta.

A Szentlélek, amikor eljön, tanúságot tesz Jézusról, mert a Szentlélek sem fog mást hirdetni, mint amit Jézus mondott. Nem fog mást cselekedni, mint amit Jézus tett. Így nemcsak Jézusról fog tanúságot tenni, hanem ez által az Atyáról is. Igazolja mindenki előtt, hogy Jézust az Atya küldte, és az Ő akaratát vitte végbe.

A tanítványok feladata sem kisebb. Szavaikkal és tetteikkel Jézusról kell tanúságot tenniük, és ez által az Atyáról is tanúságot tesznek. Arról tesznek tanúbizonyságot, akinek a tanítványai. A tanítvány szavai és tettei által felismerhető a mester, hiszen a tanítvány annak a szellemiségét és lelkületét hordozza, árasztja ki önmagából, akitől tanult, akinek szellemiségét, lelkületét magába fogadta. Így aki Jézustól tanult, az Jézusnak a szellemiségét és lelkületét hordozza és sugározza, tanúságot téve ezzel Róla.

Aki ezt komolyan gondolja, nem is tehet másként. Ehhez azonban az Isten is megadja a segítséget, mert Szentlelke erejével betölti azt, aki Őt őszintén megvallja, és az üldöztetések ellenére is legyőzhetetlen lesz.Testét megölhetik ugyan, de szellemi-lelke szabadon, győzedelmesen szárnyal a Mennyek Országába.