Üdvözöllek Vendég!
Péntek, 2024/Március/29, 07:44:22
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

Honlap-menü

A fejezet kategóriái

Érdekességek [6]
Utolsó Idők [1]
Az Utolsó idők, Végidők eseményeinek leírása jövendölések, próféciák által
Húsvét [3]
A Húsvéttal, Utolsó vacsorával, Eucharisztiával kapcsolatos leírások, fogalmak
Egy testvér kérdései: Sziklára épült ház [3]
Versek [19]
Üzenetek [2]
Médiumi üzenetek, melyek nem kapcsolódnak feltétlenül az Evangéliumokhoz, de tartalmi lényegét tekintve nem ellentétesek azzal.
Humor [4]
Humoros írások, viccek
Jézus (HANG) válaszol [4]

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Belépés

Keresés

Naptár

«  Március 2013  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Mentett bejegyzések

Barátaink:

Blog


13:52:14
A Húsvét

A Húsvét


A keresztény Húsvét, a zsidó peszahból alakult ki. Az egyiptomi kivonulás csodálatos eseménytörténetére emlékeztető zsidó ünnep (peszah), az ókori Izraelben a Szentély fennállásáig (i. sz. 70.) zarándokünnep volt, az ország lakói Jeruzsálembe vonultak, s ott tartották meg az ünnepet. Eredetileg két részből állt. Niszán (az első tavaszi  hónap)  14-én  volt  a  pászka  ünnepe,  az  egyiptomi  tizedik  csapástól  való  megmenekülésre emlékeztetve. Ezt követte a kovásztalan kenyér hétnapos ünnepe. Ennek első napja a csodálatos egyiptomi kivonulásra emlékeztet, a hetedik pedig a Sástengeren való átkelés évfordulójára.
 
Miután  az  Ószövetség  elbeszélése  szerint  az  egyiptomi  kivonulás  éjszaka  történt,  az  ünnep  előestéjén tartják  meg  a  széderestét.  Ekkor  előírásos  rend  (héberül:  széder)  szerint  fogyasztják  el  családi  körben  a vacsorát: kovásztalan kenyeret, keserűfüvet (tormát) és hajdan bárányt ettek. A vacsora római szokás szerint tojással kezdődött és csemegével fejeződött be. A szédereste lényege, hogy az apa a gyermek kérdéseire elbeszéli  az  egyiptomi  kivonulás  eseményeit.  Sokan  azt  állítják,  hogy  az  újszövetségi  evangéliumokban szereplő utolsó vacsora története valójában egy korabeli szédereste leírása, illetve átértelmezése volt. Az ókori  Izraelben  a  húsvét  második  napján  kezdődött  az  aratás,  ami  pünkösdig  tartott.  Így  a  két  ünnep összekapcsolódott. 

A kovásztalan kenyér az egyszerűség és szegénység szimbóluma, ugyanis mielőtt Mózes kivezette volna a zsidókat, az egyiptomi fogság végidejében nem csak a férfiaknak, hanem az asszonyoknak is dolgozniuk kellett,  így  nem  volt  idő  a  kenyér  dagasztására.  A  kivonulás  idején  sem  volt  erre  idő,  gyorsan  kellett cselekedni. Így lett aztán ez a szimbólum a zsidó ünnep része.

Szintén  az  egyiptomi  kivonulás  emlékének  része,  ám  közvetlenül  az  egyiptomi  tíz  csapáshoz  tartozik  a bárány feláldozása az Úrnak. A tíz csapás közül a tizedik volt az, mely nem gazdasági katasztrófa volt, és egyedül  a  zsidók  menekültek  meg  ettől,  mert  Isten  parancsára,  Mózes  utasításai  szerint  az  elsőszülött bárány vérével jelölték meg az ajtófélfát, húsát pedig elfogyasztották. A bárány vérével jelölt ház előtt Isten angyala  elvonult,  és érintetlenül  hagyta,  ám  ahol  e  jel  nem  volt,  ott  minden  elsőszülött  állat  és  ember elpusztult, meghalt.

Azóta a zsidók minden Húsvétkor felmennek Jeruzsálembe, hogy egy tiszta, hibátlan bárányt áldozzanak az Úrnak, majd másnap kezdődött a hét napon át tartó Kovásztalan kenyér ünnepe.

Az Evangéliumokban leírt Utolsó vacsora is ennek emlékeként indult, ám Jézus ezt az eseményt felemelte és megszentelte, új értelmet adott neki. Tanítványaival a hagyomány szerint elfogyasztotta a húsvéti bárányt, majd a vacsora végén megáldotta a kovásztalan kenyeret és a bort, és beléjük helyezte saját Isten-szellemi erejét, miáltal a kenyér az ő isten-szellemi testének, a bor az Ő Isten-szellemi vérének valóságává vált. Bár a szellemnek nincs kézzel fogható, érinthető teste és vére, Jézus ezzel az átváltoztatással valóságos eledellé és itallá tette az Isten Igéjét.

Kategória: Húsvét | Megtekintések száma: 838 | Hozzáadta:: Csabi | Címkék (kulcsszavak): kovásztalan kenyér, széder, húsvét, peszah, bárány, evangéliumok, Eucharisztia, egyiptomi tíz csapás, Utolsó vacsora, húsvéti bárány | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]